Ford wijzigt elektrificatiestrategie in Europa

Ford Europa flirt naar verluidt met het idee om zijn elektrificatiestrategie in de regio aan te passen omdat de verkoop van BEV's traag op gang komt. Oorspronkelijk zei de Europese tak van Ford Motor Company dat het tegen 2030 alleen nog maar batterij-elektrische modellen zou verkopen, maar die belofte kan binnenkort veranderen.

Ford Europa heeft het voorbeeld van zijn Amerikaanse tegenhanger gevolgd door publiekelijk toezeggingen te doen over elektrificatie en tegelijkertijd veel geld te investeren in de overgang naar BEV-productie in het buitenland.

De automaker heeft al een investering van $ 2 miljard gedaan om zijn fabriek in Keulen om te bouwen tot een BEV-productiehub. Op die locatie wordt deze zomer de volledig elektrische Ford Explorer geproduceerd, evenals een tweede volledig elektrisch model op basis van de MEB-architectuur van Volkswagen.

Naast de Explorer verkoopt Ford momenteel de Mustang Mach-E en E-Transit bestelwagen in Europa als begin van de overgang naar een BEV-only merk tegen 2030. Ford deed die belofte in 2021 als een ambitieus doel, vijf jaar voordat de Europese Unie nieuwe ICE-voertuigen wilde verbieden.

De verkoop vertraagt

Met een beperkt aantal modellen in zijn huidige portfolio en een groeiend aantal BEV-concurrenten in Europa te midden van een tegenvallende vraag, liet het hoofd personenauto's van Ford doorschemeren dat er misschien toch nog ruimte is voor de verkoop van ICE-auto's na 2030. Het hangt allemaal af van de consument.

Martin Sander, hoofd personenauto's van Ford Europa, sprak in Automotive News Europe de hoop uit dat de autofabrikant zich zal houden aan zijn BEV-doelstellingen voor 2030, maar houdt zeker een voet tussen de deur voor de verkoop van verbrandingsauto's, mocht dat nodig zijn.

De automaker heeft de trage vraag naar zijn BEV's in Europa aangehaald als reden voor de mogelijke herziene strategie, die resulteerde in gemiste doelstellingen. Als gevolg daarvan zei Sander dat verbrandingsauto's, met name plug-ins, nog steeds in het spel kunnen zijn na 2030: "Als we bijvoorbeeld een sterke vraag zien naar plug-in hybride voertuigen, zullen we die aanbieden."

Nog steeds optimistisch, maar...

Tijdens de Financial Times Future of the Car Summit van dinsdag toonde Sander zich nog steeds optimistisch over het gebruik van BEV's en deelde hij mee dat er nog steeds een duidelijk traject is naar elektrificatie: "We moeten ons gewoon een weg banen naar 100 procent elektrische aandrijvingen."

In Europa gaat Ford door met het verminderen en stopzetten van de productie van bepaalde verbrandingsmodellen, zoals de Fiesta, maar binnenkort ook de Focus, terwijl tegelijkertijd de productie van personen- en commerciële EV's wordt opgevoerd.

Naast de MEB EV die uit Keulen komt, zal Ford Europa de volledig elektrische Puma Gen-E lanceren, waarvan de verbrandingsversie momenteel in Roemenië wordt gebouwd. Sander vertelde de media ook dat Ford Europa plannen heeft voor de fabriek in Valencia, Spanje, maar deelde verder geen details.

Ford Europa geeft zijn BEV-doelstellingen voor 2030 dus nog niet op, maar de markten zullen moeten verbeteren om het volledig loslaten van verbrandingsauto's te rechtvaardigen. Ondertussen verlaat Fords hoofd design, Anthony Lo, het bedrijf om "nieuwe mogelijkheden te verkennen", aldus de autofabrikant. Er is nog geen opvolger benoemd.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk