NMBS verkoopt haar kantorencomplexen in Brussel Zuid

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is op zoek naar een koper voor vier kantoorcomplexen in het station Brussel-Zuid, goed voor 150.000 vierkante meter, schrijft de zakenkrant De Tijd.

Normaal gezien zou het consortium dat de nieuwe hoofdzetel van de spoorwegmaatschappij mag bouwen op de site van de gebouwen van de NMBS aan de Fonsnylaan, de site overnemen. De verkoop van de vier sites compenseert gedeeltelijk de investering die de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor vertegenwoordigt, maar die deal gaat dus niet door.

Deal valt weg

Met de openbare verkoopprocedure neemt NMBS een heel andere beslissing dan oorspronkelijk gepland. De herontwikkeling van de sites zou aanvankelijk worden uitgevoerd door een consortium met Besix, BPC/BPI (twee filialen van CFE) en Immobel.

Die groep zal ook de nieuwe hoofdzetel van de spoorwegmaatschappij bouwen aan de achterkant van het station Brussel-Zuid, waar alle directies van NMBS en dochter HR Rail zullen worden samengebracht. De gunning van dat contract in 2020 was gekoppeld aan de verwerving van de vier sites, waarmee NMBS haar hoofdzetel gedeeltelijk wilde financieren.

Kantoorgebouwen en parkeergarages

Het gaat om het complex France-Bara aan de Rue de France, het driehoekige kantoorgebouw Atrium aan de Avenue de Porte de Halle en de twee met elkaar verbonden kantoorgebouwen Delta-Zennewater. Er kan worden geboden op één, twee of alle panden die bij de verkoop betrokken zijn.

Het France-Bara vastgoedcomplex, met een vloeroppervlak van plus minus 73.000 m², bestaat uit 12 gebouwen en diverse parkeergarages en is voornamelijk geschikt voor kantoorgebruik. Het kantoorgebouw Atrium biedt een oppervlakte van 48.870 m² verdeeld over 15 verdiepingen. Delta-Zennewater tenslotte heeft 27.000 m² en bestaat uit twee communicerende kantoorgebouwen en twee parkeergarages.

Geïnteresseerde partijen kunnen tot 3 september een bod uitbrengen op de kantoorcomplexen, aldus de vastgoedwebsite van NMBS.

Zicht op de nieuwe hoofdzetel van de NMBS met het complex France-Bara, het driehoekige gebouw bovenaan in het midden.

Vastgelopen vastgoedmarkt

Het is onduidelijk waarom de deal is aangepast, maar volgens De Tijd is het consortium niet langer geïnteresseerd in de vier locaties. Zo zijn de berekeningen voor 2020 ten tijde van de deal niet langer realistisch door de sterk gestegen bouwkosten en de vastgelopen vastgoedmarkt.

Tegelijkertijd heeft de bouw van het nieuwe hoofdkantoor aanzienlijke vertraging opgelopen en is het consortium mogelijk ook afgeschrikt door de complexiteit van de herontwikkeling van de Zuidbuurt. Aanvankelijk was het de bedoeling om de meer dan 4.000 betrokken NMBS- en HR Rail-medewerkers tegen eind 2024 samen te brengen in het nieuwe gebouw.

Het project kreeg in 2022 een stedenbouwkundige vergunning van het Brussels Gewest, ondanks een negatief advies van de gemeente Sint-Gillis. In februari vorig jaar stapten enkele bewoners, gesteund door het collectief "Midi Moins Une!", ook naar de Raad van State tegen de vergunning, die nog geen uitspraak heeft gedaan.

Zij vinden het NMBS-project buiten proportie. Met 60 meter is het 19 meter hoger dan de huidige gebouwen aan de Fonsnylaan, die ook al meer dan 20 jaar leegstaan. Het nieuwe hoofdkantoor zal ook de bestaande 30.000 m² uitbreiden tot 75.000 m². NMBS hoopt eind 2024 te kunnen starten met de verbouwingen, die drie jaar zouden duren.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk