Tientallen bussen van De Lijn buiten dienst door faillissement Van Hool

Enkele tientallen bussen staan stil bij De Lijn omdat de juiste onderdelen niet beschikbaar zijn. Die zouden normaal van Van Hool moeten komen, maar door het faillissement kan de busfabrikant ze niet leveren aan de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. De Lijn verwacht dat het niet bij deze tientallen bussen zal blijven en heeft een werkgroep opgericht om te kijken welke acties ze kan ondernemen.

De Lijn heeft ongeveer 800 Van Hool-bussen in haar vloot van ongeveer 2.250 bussen, waarvan ongeveer 300 in onderaanneming. De openbaarvervoermaatschappij heeft overeenkomsten met Van Hool voor engineering, expertise en softwareondersteuning, terwijl het bedrijf uit Lier ook onderdelen levert. Dit zijn enerzijds engineered onderdelen die het zelf produceert en anderzijds ingekochte onderdelen waarvoor Van Hool als wederverkoper optreedt.

Ongeveer één bus op drie van Van Hool

Van Hool werd ook ingeschakeld voor onderhoud en het herstellen van zwaardere schade. Maar het faillissement van de busbouwer vorige maand legde al die processen stil. De curatoren wilden op korte termijn een doorstart met VDL, maar dat proces is nog niet afgerond.

Hierdoor staan tientallen voertuigen van De Lijn noodgedwongen aan de kant, iets waarvoor Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en de Belgische Federatie van Autobus- en Autocaroperatoren (FBAA) al hadden gewaarschuwd.

Vakbond klaagt over kwaliteit VLD-bussen

Maar er is nog een probleem dat de doorstart met VDL in een nieuw daglicht stelt. Volgens de vakbond zijn er problemen met de nieuwe bussen die VDL aan De Lijn heeft geleverd. Daardoor staan bussen in bijvoorbeeld Antwerpen stil. De vakbond ACV vraagt zich dan ook af hoe de samenwerking met het Nederlandse VDL - als het de busactiviteiten van Van Hool overneemt - zal verlopen.

Ook de coachingssector klaagt bitter. In Het Belang van Limburg getuigen verschillende spelers dat ze bij Van Hool geen onderdelen meer kunnen krijgen of service krijgen als er iets zou gebeuren met de carrosserie, het interieur of de elektronica van de bussen van Van Hool.

Volgens FBAA hebben hun leden een gezamenlijke vloot van 1.044 Van Hool bussen. CEO Pieter Van Bastelaere zegt dat de overname door VDL nu al te lang duurt. Hij vreest ook dat de nieuwe koper geen volledige service zal kunnen garanderen. "Het merk Van Hool zal waarschijnlijk worden stopgezet", zegt hij. De touringcarbedrijven riskeren zware verliezen op nieuwe bussen met een gemiddelde afschrijvingstermijn van 15 jaar.

Een oude pijnlijke plek

De situatie bij Van Hool komt De Lijn bijzonder slecht uit. De openbaarvervoermaatschappij heeft de voorbije tijd heel wat imagoschade opgelopen, onder meer door de invoering van een nieuw vervoersplan waarbij 3.000 bushaltes in heel Vlaanderen werden afgeschaft en de voorkeur werd gegeven aan 500 Chinese BYD-bussen.

Vorig jaar reed ook ongeveer een op de 40 ritten niet door, onder andere door een tekort aan personeel en voertuigen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk