Haven van Antwerpen lanceert 's werelds eerste sleepboot op methanol

De haven van Antwerpen-Brugge heeft dinsdag de eerste sleepboot op methanol te water gelaten, een wereldprimeur. De Methatug, zoals het voertuig heet, wordt door de havenautoriteiten gebruikt om de haalbaarheid van methanol als duurzamere brandstof voor de scheepvaart te onderzoeken .

Wanneer methanol wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, met behulp van biomassa of waterstof uit hernieuwbare bronnen en kooldioxide dat uit de lucht wordt opgevangen, is het een zogenaamde netto-nulbrandstof dondanks de kooldioxide die vrijkomt bij verbranding.

Bij methanolmotoren kan het echter nodig zijn om een klein percentage pilootbrandstof toe te voegen, wat resulteert in koolstofemissies. Het kan worden gebruikt voor zowel nieuwe schepen als retrofits omdat het vloeibaar is onder omgevingsomstandigheden.

Hydrotug 1

In december introduceerde de haven van Antwerpen de Hydrotug 1, de eerste sleepboot ter wereld die op waterstof werkt. op waterstof. Deze experimenten zijn belangrijke stappen in de overgang naar een klimaatneutrale haven tegen 2050.

Voor de Methatug, die al in 2021 werd aangekondigd, werd de motor van een bestaande sleepboot omgebouwd tot een 'dual fuel' motor. Met andere woorden, de motor loopt op een mengsel van - voorlopig 'grijze' - methanol en traditionele brandstof.

Grijze' methanol

Op de lange termijn, moet de Methatug kunnen varen op schonere brandstoffen zoals groene of blauwe methanol. Omdat de vraag nog beperkt is, is de prijs van groene methanol of waterstof ongeveer twee keer zo hoog als die van de grijze variant.

Het schip is 30 meter lang en kan 50 ton slepen. Het kan 12.000 liter methanol opslaan, genoeg voor twee weken sleepwerk.

Vijfde grootste bunkerhaven

"Dit is een cruciale stap in onze inspanningen om onze eigen vloot groener te maken", zegt Jacques Vandermeiren, CEO van de haven van Antwerpen-Brugge. Een belangrijk punt in de energietransitie van de scheepvaart is de beschikbaarheid van groene brandstoffen en de bijbehorende infrastructuur. "De haven moet hierin een voortrekkersrol spelen", zegt Vandermeiren.

Als vijfde grootste bunkerhaven ter wereld wil de haven van Antwerpen-Brugge een volwaardige 'multi-fuel haven' worden waar zeeschepen en binnenschepen naast conventionele brandstoffen ook alternatieve, koolstofarme brandstoffen kunnen bunkeren, zoals methanol, waterstof of elektriciteit.

Brandstof van de toekomst

De Methatug maakt deel uit van het Europese Fastwater-project, waarin methanol als toekomstige brandstof wordt onderzocht. Prof. Sebastian Verhelst, projectcoördinator Fastwater: "Methanol heeft alles in zich om de brandstof van de toekomst te worden en een voortrekkersrol te spelen in de vergroening van de scheepvaartindustrie. Dankzij de expertise en inspanningen van de verschillende consortiumpartners kunnen we nu belangrijke stappen zetten met de Methatug om de haalbaarheid ervan aan te tonen."

Onder andere de Universiteit Gent en de Belgische motorenfabrikant Anglo Belgian Corporation waren partners bij de bouw van het schip. De ontwikkeling van de Methatug kostte ongeveer 3,5 miljoen euro, waarvan 1,6 miljoen euro werd gefinancierd met Europees geld uit het Groene Horizon 2020 fonds.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk