Recordwinsten verleiden Eurostar om tot 50 nieuwe treinen te bestellen

Hogesnelheidstreinoperator Eurostar gaat zijn vloot grondig vernieuwen en uitbreiden door tot 50 nieuwe treinen te bestellen. Het verwacht de eerste nieuwe treinen in 2030 in gebruik te nemen. De HST-operator bereikte in 2023 ook voor het eerst een omzet van 2 miljard euro, een kwart meer dan in 2022. Het bedrijf heeft echter nog steeds een totale schuld van 650 miljoen euro.

Op dit moment telt de Eurostar vloot 51 treinen en na de komst van de nieuwe treinen zal dat aantal stijgen naar 67. Het grootste deel van de bestelling zal gaan naar het vervangen van de oudere treinen in de vloot; voornamelijk de voormalige Thalys treinen.

Eurostar staat nog maar aan het begin van het bestelproces. In de loop van 2025 moet duidelijk worden wie de treinen mag bouwen. De huidige vloot van Eurostar bestaat uit treinen van het Franse Alstom en het Duitse Siemens. Eurostar zegt niets over het prijskaartje.

De laatste keer dat Eurostar nieuwe treinen in gebruik nam, was eind 2015. Toen werd de eerste door Siemens gebouwde Velcro e320n in gebruik genomen. Eurostar heeft 17 van zulke treinen, die tussen Londen en het Europese vasteland rijden. Die treinen blijven in de vloot, de andere Eurostars worden vervangen door de nieuwe treinen.

Inkomsten stijgen met 25%

De HST-operator bereikte ook voor het eerst 2 miljard euro aan inkomsten in 2023, een kwart meer dan in 2022. De EBITDA, winst voor rentekosten, belastingen, afschrijvingen en amortisatie, ging met 8% omhoog naar 423 miljoen euro.

Eurostar herfinancierde zijn bestaande schuld, die toen 963,7 miljoen euro bedroeg, nog in april. De totale schuld bedraagt nu 650 miljoen euro in de vorm van een vijfjarige 'groene lening'.

De Belgische spoorwegexploitant NMBS heeft een belang van 18,5% in Eurostar. De grootste aandeelhouder is de Franse spoorwegexploitant SNCF (55,75%), de rest is voornamelijk in handen van een Canadees pensioenfonds en een Amerikaanse investeerder in infrastructuur.

Uitbreiding aan de horizon

Eurostar heeft de ambitie om te groeien naar 30 miljoen passagiers per jaar in 2030, tegenover 18,6 miljoen in 2023. Het bedrijf wil bijvoorbeeld het netwerk uitbreiden naar nieuwe landen. "Er is een enorme vraag naar onze diensten, en we hebben grote Europese ambities," zegt Eurostar-chef Gwendoline Cazenave die aan de Financial Times vertelde dat "Eurostar overweegt nieuwe routes van Londen naar Europa te openen." Volgens een woordvoerder is er nog niets concreet.

Volgens Getlink, de exploitant van de Kanaaltunnel, zijn vijf bedrijven geïnteresseerd in het opstarten van treindiensten tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Eurostar rijdt momenteel in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Tegen 2030 wil Eurostar alle treinen op hernieuwbare energie laten rijden. In dat kader sloot het zich onlangs aan bij de RE100-alliantie, een initiatief voor bedrijven die zich ertoe verbinden om 100% van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Momenteel rijden de Eurostar-treinen in Nederland sinds 2017 voor 100% op windenergie. In het Verenigd Koninkrijk is dit percentage sinds 2023 opgelopen tot 40%.

Ondertussen wordt ook de Kanaalterminal in het Zuidstation van Brussel grondig gerenoveerd. De werkzaamheden duren tot de zomer van 2025. St. Pancras en Paris Gare du Nord worden de komende vijf jaar ook heringericht om meer ruimte te maken.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk