VAB: 'Een op de twee gaat met de auto op vakantie, maar slechts 4,2% elektrisch'

Met de start van het vakantieseizoen in zicht peilt de Vlaamse mobiliteitsorganisatie VAB traditiegetrouw naar de intenties van de Belg over de middelen die hij wil gebruiken om op vakantie te gaan. Bijna 60% gaat een voertuig op vier wielen gebruiken. En hoewel dat al het dubbele is van het jaar ervoor, doet slechts 4,2% dat volledig elektrisch. Toch wordt meer dan de helft nog steeds geplaagd door ernstige 'range anxiety'.

VAB ondervroeg in februari-maart 2.727 Vlamingen naar hun vakantieplannen deze zomer. Daaruit bleek dat 45,4% met de auto zou reizen, 32,9% het vliegtuig zou nemen en 8,9% een auto zou huren op de plaats van bestemming.

Grafische VAB

60% 'autovakanties

Nog eens 4,8% gebruikt een camper en 0,8% een caravan, dus het totaal aantal 'autovakanties' schommelts rond de 60%. Fietsen (4,5%), treinen (4,5%), bussen (2,1%) en motorfietsen (0,9%) zijn relatief marginaal.

Het zal je misschien niet verbazen dat de meeste van deze 'autovakanties' worden gedaan met klassieke voertuigen met verbrandingsmotor: 51,9% rijdt op benzine en 31,6% op diesel. Met de 11,6% hybrides erbij komt die groep 'fossiele brandstoffen' op een overweldigende 95%. Ter vergelijking: slechts 4,2% 'gokt' op een volledig elektrische auto, waarschijnlijk omdat dat een auto van de zaak is die gebruikt kan worden voor vakanties.

Het dubbele van het jaar ervoor

Toch is dat cijfer al het dubbele van vorig jaar (2%), en als je alle gedeeltelijk elektrische (hybride) auto's toevoegt, stijgt het percentage van 12% in 2023 naar 15,8%. Dat betekent dat één op zes Vlamingen enigszins 'geëlektrificeerd' op vakantie gaat.

Maar 'afstandsangst' heerst nog steeds. Ongeveer 52% geeft toe dat het de eerste keer is dat ze met een EV op vakantie gaan. Dat zorgt voor de nodige stress en 52% past het reisschema aan om niet met een lege batterij te blijven zitten. Men is geneigd om een bestemming te kiezen die niet ver weg is of om naar een land te reizen met voldoende oplaadmogelijkheden.

Belgische automarkt realiteit

De cijfers van VAB bevestigen de realiteit van de Belgische automarkt. In 2023 bestond 67% van de nieuwe inschrijvingen uit bedrijfswagens, het hoogste percentage ooit. Deze inschrijvingen van bedrijfswagens zijn de belangrijkste drijfveer voor het gebruik van elektrische voertuigen, aangezien bedrijven in België vanaf 2026 verplicht zullen zijn om enkel nog emissievrije wagens aan te kopen, en de meeste gaan nu al die richting uit.

Bij de particuliere autoverkoop gaat het vooral om tweedehands auto's. Volgens cijfers van de autodienstenfederatie Traxio werden er in 2023 476.675 nieuwe voertuigen geregistreerd, tegenover 689.170 tweedehands.

Van deze nieuwe auto's was 19,6% volledig elektrisch (BEV), 21,1% PHEV en 7,7% een klassieke hybride (HEV). Dat is het dubbele van de cijfers van vorig jaar. Fossiele brandstoffen, hoewel gestaag dalend, zijn echter nog steeds niet gemarginaliseerd, met 42,2% benzine en 8,7% diesel.

Op de tweedehandsmarkt waren BEV's goed voor slechts 1,8%, PHEV's voor 3,9% en HEV's voor 4,2%, terwijl fossiel met benzine (54%) en diesel (35,6%) nog steeds de overhand heeft met 89,6%. Hier is een praktische reden voor, aangezien EV's slechts met mondjesmaat worden aangeboden. druppelsgewijs op de tweedehandsmarkt, en veel EV's die op het einde van hun leasecontract in België staan, vinden hun weg naar meer 'elektrische' landen zoals Nederland en Noorwegen.

Afnemende eetlust

Verschillende studies tonen aan dat de interesse om een EV te kopen sterk afneemt bij particuliere kopers in landen zoals Duitsland en België. Hoge initiële aankoopprijzen, ongerustheid over de actieradius en zorgen over te weinig oplaadpunten blijven de belangrijkste redenen.

Een recente studie van BNP Paribas-Arval veronderstelt dat dit deels komt doordat de 'early adopters' hun EV's al hebben gekocht. Dat veronderstelt dat de overgrote meerderheid nog steeds geworteld is in vooroordelen als het aankomt op het kiezen van een elektrische auto voor hun volgende aankoop..

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk