Tavares: 'Het verhogen van importheffingen op Chinese EV's is in een val lopen'

Carlos Tavares, de grote baas van autogigant Stellantis, met in totaal 14 Franse, Italiaanse en Amerikaanse automerken onder zijn vleugels, is verpletterend tegen de stap van Joe Biden om de importbelastingen voor Chinese auto's in de VS met 100% te verhogen en de plannen van de EU om iets soortgelijks te doen.

"Wanneer je een zeepbel rond een markt plaatst, wat de Amerikaanse of de Europese markt kan zijn, is het eerste wat je creëert een enorme inflatie binnen de zeepbel," zei Tavares op de Franse televisie.

"En als je een enorme inflatie creëert binnen de zeepbel, ondermijn je de koopkracht van de middenklasse (...) en accentueer je de technologische achterstand van de fabrikanten binnen de zeepbel ten opzichte van degenen die de wereld veroveren," voegde hij eraan toe.

Uit angst voor de overspoeling van goedkope Chinese EV's

Tavares zei dit dinsdag in een interview in het France 2 TV-programma 'L'Evénement', als reactie op de verklaring van Joe Biden. "We zullen China nooit de markt voor dit soort voertuigen laten beheersen", zei Joe Biden toen hij aankondigde dat hij de huidige importtarieven voor Chinese EV's zou verhogen van 25% naar 100%. Uit angst voor een overspoeling van goedkopere Chinese elektrische auto's, verdubbelt dit hun verkoopprijs.

De maatregelen van de regering Biden gaan geen huidig probleem tegen, maar bereiden ons voor op een dreiging die morgen werkelijkheid zou kunnen worden. Afgezien van uitzonderingen zoals Polestar en Lotus, verkopen Chinese fabrikanten momenteel geen auto's op het Amerikaanse vasteland en zijn merken als BYD, Nio of MG niet beschikbaar.

Maar aangezien de gemiddelde verkoopprijs van Chinese EV's ruwweg 110% goedkoper is dan die van in de VS geproduceerde voertuigen, is de president voorzichtig en wil hij binnenlandse fabrikanten die worstelen met de energietransitie wat ademruimte geven. De tarieven voor batterijen, mineralen en nieuwe energiematerialen zijn ook verhoogd.

EU overweegt 25 tot 30% belasting

Naar verluidt zal de Europese Unie nog voor het zomerreces strafheffingen opleggen aan elektrische auto's die in China zijn gemaakt. Valdis Dombrovskis, de Brusselse commissaris voor Handel, heeft dit onder andere aan persbureau Politico laten weten.

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield in september al een harde toespraak over het onderwerp. Volgens von der Leyen dreigt er een vloedgolf van door de staat gesubsidieerde elektrische auto's, die de markt kunstmatig zou verstoren ten nadele van binnenlandse fabrikanten.

Vervolgens werd een antisubsidieonderzoek geopend. De deadline is 4 juli, maar voor die tijd zullen waarschijnlijk al voorlopige maatregelen worden aangekondigd. Brussel 'fluistert' nu over een percentage van 25 tot 30%.

"Een importheffing van 25 tot 30% is aannemelijk", zegt autoanalist Matthias Schmidt. "De bank UBS analyseerde in december Chinese elektrische auto's en ontdekte een kostenvoordeel van 30%", legt Schmidt uit. "Met deze orde van grootte zou de EU slechts het speelveld gelijktrekken in plaats van een bestraffende actie uit te voeren. De concurrentie zou worden hersteld en oneerlijke praktijken zouden worden gecompenseerd."

Geen overeenkomst tussen lidstaten

De Europese lidstaten zijn het echter absoluut niet met elkaar eens. Frankrijk was en is de drijvende kracht achter het antisubsidieonderzoek van de EU. Aan de andere kant heeft Duitsland zich uitgesproken tegen nieuwe tarieven, zowel in de industrie als in de politiek. Mercedes-baas Ola Kälenius stelde zelfs voor om de huidige 10% belasting op auto's die in Europa worden geïmporteerd te verlagen om de concurrentie te stimuleren.

Het voornemen van de EU om onderzoek te doen naar oneerlijke concurrentie en mogelijk hogere importheffingen voor Chinese auto's werd door de Franse president Macron slechts aangezet als een reflex om zijn auto-industrie te 'beschermen'.

Schrikkelmotor deal

Ondertussen hebben zowel Luca di Meo, die aan het hoofd staat van Renault, als Carlos Tavares, van de Franse merken Peugeot, Citroën en DS, hun aanvankelijke mening herzien en zijn nu tegen de EU. hun oorspronkelijke mening herzien en zijn nu tegen inmenging van de EU inmenging. Tavares is zelfs bezig de Chinezen naar Europa te halen door een deal te sluiten met de start-up Leapmotor als 15e merk dat gedistribueerd zal worden door Stellantis.

De twee partners hebben een joint venture opgericht voor de productie van elektrische voertuigen voor de internationale markt. De onderneming zal haar voertuigen vanaf september leveren in Frankrijk, Italië, België, Duitsland, Spanje of Nederland.

De wolf in de kudde brengen

Geconfronteerd hiermee door de journalisten op L'Evenement, die vroegen of deze deal niet in plaats daarvan "de wolf in de kudde brengen" was, argumenteerde Tavares dat elke verkoop van Leapmotor in Europa zou resulteren in "winst voor Stellantis, die, tussen haakjes, belasting zal betalen in Frankrijk en Europa. En dus namen we gewoon het voortouw. We hebben niet gewacht tot Chinese fabrikanten groot genoeg waren om Westerse fabrikanten op te kopen," pleitte hij.

Aan de andere kant is Leapmotor, geconfronteerd met mogelijke douanebarrières, van plan om uiteindelijk voertuigen in Europa te produceren, net als BYD, dat de bouw van een fabriek in Hongarije en mogelijk een tweede elders in Europa heeft aangekondigd. CATL, 's werelds grootste leverancier van batterijen voor EV's, produceert sinds december 2022 lithium-ionbatterijcellen in een nieuwe fabriek in Thüringen, Duitsland.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk