Infrabel zet AI-camera's in op spoorwegovergangen voor veiligheid

Spoorlopers en incidenten aan overwegen veroorzaken elke dag meer dan 12 uur vertraging op het hele Belgische spoorwegnet. Om de veiligheid aan de overwegen en de stiptheid van de treinen te verbeteren, maakt spoornetbeheerder Infrabel nu gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Tegen het einde van dit jaar zullen 70 spoorwegovergangen uitgerust zijn met AI-camera's die stilstaande personen of voertuigen kunnen detecteren en alarm slaan. Het gaat om een investering van ongeveer 700.000 euro.

Hoogste aantal incidenten in de afgelopen vijf jaar

In 2023 waren er 31 ongevallen en 324 incidenten aan Belgische overwegen, en 632 meldingen van spoorlopen. Deze veroorzaakten gemiddeld meer dan 12 uur treinvertraging per dag, of 4.500 uur vorig jaar, het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar.

"Spoorlopers en incidenten aan overwegen zijn de belangrijkste oorzaak van vertragingen", zei Infrabel-chef Benoît Gilson bij de presentatie van het nationale actieplan. "Niemand zou het in zijn hoofd halen om een snelweg over te steken, maar elke dag steken er mensen de sporen over", zei Gilson. "Het is moeilijk om zulke mensen te bestrijden, die de risico's kennen maar ze toch willen nemen. We zijn niet verantwoordelijk voor hun gedrag, maar we nemen wel de verantwoordelijkheid om de veiligheid en punctualiteit te verbeteren."

Mensen of voertuigen die stilstaan detecteren

Om dit fenomeen tegen te gaan - uit een enquête bleek dat de overgrote meerderheid de regels kent, maar dat bijna de helft nog steeds bereid is om bijvoorbeeld op de baan te lopen omdat dit tijd bespaart - heeft Infrabel nu een actieplan opgesteld. Een van de opvallendste nieuwigheden zijn AI-camera's.

Ze kunnen mensen of voertuigen detecteren die lange tijd (15 tot 30 seconden) stilstaan bij een open overweg, bijvoorbeeld door files. Er volgt dan een alarm bij het seinhuis, zodat verkeersleiders de situatie kunnen beoordelen. Indien nodig kunnen ze het treinverkeer ter plaatse stoppen.

De camera's werden vorig jaar getest aan overwegen in Mortsel en Namen en hadden goede resultaten. Er waren gemiddeld 20 maandelijkse detecties op elke locatie en er was geen enkele valse detectie. In de komende maanden worden de AI-camera's uitgerold naar 70 overwegen - er zijn er meer dan 1.600 - waar regelmatig files staan. Congestie is de oorzaak van bijna 40% van de ongelukken bij spoorwegovergangen.

Meer zelfmoordpogingen

Infrabel zal ook meer omheiningen plaatsen tegen spoorlopen, alle overwegen uitrusten met een sticker met het noodnummer 1711, bijkomende systemen installeren om spoorlopers te detecteren aan overwegen en tunnels, en bijkomende wegmarkeringen aanbrengen aan overwegen.

Systemen om zelfmoord(pogingen) te voorkomen op verschillende stations, zoals slagbomen, verlichting en camera's, behoren ook tot de maatregelen. Het aantal zelfmoorden op het spoor is de laatste jaren stabiel gebleven. Toch is het aantal pogingen in tien jaar tijd verdrievoudigd; volgens Infrabel - Infrabel en NMBS zijn terughoudend om gegevens over zelfmoorden in treinen vrij te geven omdat dit volgens zelfmoordpreventieverenigingen leidt tot copycatgedrag.

Bewustwordingscampagne

Daarnaast zal Infrabel ook inzetten op sensibilisatie via campagnes. Zo wordt er een campagne gelanceerd die specifiek gericht is op vrachtwagenchauffeurs, een risicogroep aan overwegen in de havens.

Samen met de politie zullen ook controleacties ondernomen worden om overtreders op heterdaad te betrappen. In dat kader stelt Infrabel voor dat minderjarigen die betrapt worden op het lopen op de sporen geen proces-verbaal krijgen, maar een bemiddelingstraject volgen.

Ten slotte zal tegen het einde van het jaar "Access to Railway" operationeel zijn. Deze applicatie is bedoeld voor hulpdiensten. Het zal hen, met ondersteuning van geolocatie, de gemakkelijkste toegang aangeven om een ongevalzone te bereiken, met als doel, nogmaals, de interventietijd te verkorten - een interventie bij een botsing waarbij een mens betrokken is duurt gemiddeld drie en een half uur.

Onlangs investeerde Infrabel 80 miljoen euro in nieuwe sensoren voor veiligere, stiptere treinen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk