AutoTechnica Brussel: klaar om 32.000 mobiliteitsprofessionals te verwelkomen

Op zondag 24 maart opent AutoTechnica - de toonaangevende vakbeurs voor automotive professionals in de Benelux - haar deuren op de Brusselse Heizel. Staatssecretaris van Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open Vld/MR) zal het evenement zondagochtend officieel inhuldigen. Na de opening van de beurs zal zij de Europese ambities van Car-Pass, het Belgische digitale autopaspoort, toelichten.

Mobiliteitsfederatie Traxio verwacht 32.000 professionele bezoekers die zich zullen verdiepen in de producten en diensten van bijna 2.000 merken die worden aangeboden door een brede vertegenwoordiging van deelnemers uit de Benelux en daarbuiten. De 30.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte zal worden ingenomen door 250 exposanten uit 450 structuren.

Mobiliteitsgesprekken

Didier Perwez, voorzitter van TRAXIO: "De sector staat voor enorme uitdagingen door de snelle evolutie van het wagenpark, zoals elektrificatie en talloze technologische hoogstandjes in een moderne auto. Ook de duurzaamheid van voertuigen en bedrijven zorgt voor extra druk. Een goed geïnformeerde professional is zijn concurrenten altijd een stap voor en dat is precies wat wij de bezoekers van AutoTechnica willen bieden."

Naast het brede aanbod van producten en diensten kunnen bezoekers ook een reeks korte maar interessante 'Mobility Talks' bijwonen, die praktische richtlijnen bieden voor moderne mobiliteitsondernemers.

Veertien thema's worden besproken tijdens korte maar krachtige sessies van 20 minuten. Daaronder zijn Car Pass, winstgevendheid van dealers, de evolutie van de tweedehandsmarkt, de import van Chinese voertuigen, inspecties en duurzaamheid.

Economische pijler

De automobielsector (auto's, bedrijfsvoertuigen, fietsen, onderhoud, herstellingen en aanverwante artikelen) is een fundamentele economische pijler in België. In 2022 bedroeg de omzet 150 miljard euro en stegen de investeringen tot 1,45 miljard euro.

De 7.949 betrokken werkgevers (en hun 77.491 werknemers) beheren de verkoop, het onderhoud, de herstellingen en de recyclage van het Belgische wagenpark. Met andere woorden, zij zorgen actief voor de technische veiligheid van de voertuigen op onze wegen - van fietsen tot de zwaarste vrachtwagens.

Ze dragen ook proactief bij aan de bescherming van het milieu, niet alleen door het verzamelen en recyclen van afval uit de werkplaats, maar ook omdat goed onderhouden voertuigen zorgen voor minimale emissies.

Uitdagingen

Onderzoeken van de mobiliteitssector tonen aan dat ondernemers drie belangrijke uitdagingen zien. 1)De meesten pleiten voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. 2) Jongeren moeten meer gestimuleerd worden om te kiezen voor Science - Technology - Engineering - Mathematics, de zogenaamde 'STEM' opleidingen. 3) De meeste ondernemers (70%) verwachten dat de behoefte aan flexibiliteit zal toenemen. Het sociaal-juridisch kader moet verder worden aangepast aan deze toenemende behoeften.

Alle mobiliteitsprofessionals zijn welkom op AutoTechnica: registratie is gratis na voorafgaande aanmelding op www.autotechnica.be.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk