Oosterweel begint tunnel onder Albertkanaal

Lantis en aannemerscombinatie TM Roco zijn gestart met de bouw van de kanaaltunnels tussen het toekomstige Oosterweelknooppunt, gelegen op de rechteroever van Antwerpen nabij het Noordkasteel, en de Antwerpse Ring. De tunnels, die beginnen aan het Amerika-dok en onder het Albertkanaal lopen, moeten tegen 2030 klaar zijn en de langverwachte ontbrekende schakel vormen die de ringweg vervolledigt.

De tunnels zullen bestaan uit vier buizen, twee op elkaar gestapeld, en zijn 2,5 kilometer lang. Ter hoogte van de Noorderlaan splitsen ze zich in een noordelijke en zuidelijke verbinding met de Ring. De onderste buizen sluiten aan op de Antwerpse Ring, die naar Nederland leidt; verkeer van en naar het Sportpaleis en de E313 zal via de bovenste buizen rijden..

Strikte veiligheidsmaatregelen

De bouw van de kanaaltunnels markeert de start van een nieuw deel van het project Antwerpen Oosterweel, dat cruciaal is voor een vlot en veilig verkeer. De tunnelelementen worden ter plaatse gemaakt. Langs één kant van het Albertkanaal wordt een grote bouwput gegraven, waardoor het kanaal smaller wordt voor scheepsverkeer.

Lantis heeft samen met De Vlaamse Waterweg NV verschillende maatregelen uitgewerkt om het scheepvaartverkeer tijdens de werken te verzekeren. Omdat de werken aan de kanaaltunnels zich op een zeer druk kruispunt in de waterweg bevinden, zijn er strikte veiligheidsmaatregelen genomen.

De afspraken over de veilige doorgang van het scheepvaartverkeer werden woensdag bekrachtigd met de ondertekening van het Vessel Traffic Services Albertkanaal Oosterweel Charter door aannemersconsortium TM Roco, Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Stad Antwerpen, De Vlaamse Waterweg, Lantis en minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk