Het is voorbij: Fisker vraagt faillissement aan

Er stond geschreven dat er een wonder nodig was om de start-up van elektrische auto's van de Deense ontwerper Henrik Fisker in Amerika te redden. Volgens Reuters zijn de gesprekken over nieuwe investeringen met een niet nader genoemde 'grote autofabrikant' uiteindelijk mislukt en heeft de Fisker Group op 17 juni officieel het faillissement aangevraagd in Delaware.

Het zag er al een tijdje somber uit voor Fisker, maar eind april zei CEO Henrik Fisker dat vier bedrijven nog steeds geïnteresseerd waren om de noodlijdende automaker te redden. Verschillende bronnen noemden Nissan als een van hen, dat in eerste instantie geïnteresseerd was om 400 miljoen dollar te investeren in Fisker's Alaska pick-up, maar zich terugtrok uit de deal.

Vermogen tot $1 miljard

Reuters meldt dat de bezittingen van Fisker tussen de $500 miljoen en $1 miljard liggen en de schulden tussen de $100 miljoen en $500 miljoen. "Volgens het gerechtelijk dossier wordt het aantal schuldeisers van Fisker geschat op 200-999."

Fisker heeft geen eigen productiefaciliteiten en wilde een slank ontwerp- en ontwikkelingsbedrijf zijn. De Ocean werd gebouwd bij Magna in Graz (Oostenrijk), terwijl Fisker ook samenwerkte met contractfabrikant Foxconn voor de aangekondigde Pear kleine auto. Toekomstige modellen zoals de Pear en de Alaska e-pickup werden echter in de koelkast gezet.

Slecht voorteken

Het slechte voorteken werd duidelijk in mei, toen Swami Kotagiri, CEO van Magna Steyr , onthulde dat Magna zijn vooruitzichten voor 2024 moest bijstellen na "de veronderstelling dat er geen extra productie van de Fisker Ocean zou komen en dat de verkoop zou dalen door vertragingen in het programma en de mix".

Contractbouwer Magna in Oostenrijk bouwde de Fisker Ocean SUV naast de BMW 5-serie, BMW Z4 en Toyota Supra modellen (die een platform delen), de Jaguar E-Pace en I-Pace, en de Mercedes G-Klasse met verbrandingsmotor.

Kotagiri, geciteerd door Yahoo Finance, voegde eraan toe: "De productie van het (Ocean) voertuig ligt momenteel stil. Onze huidige vooruitzichten gaan uit van geen verdere productie. In overeenstemming met de informatie die we hebben verstrekt in ons jaarlijkse informatieformulier, verlaagt deze aanname onze omzet in 2024 met ongeveer $400 miljoen en beïnvloedt onze aangepaste EBIT-marge met ongeveer 25 basispunten."

Magna Steyr zei dat het 500 werknemers zal ontslaan bij zijn loonproductiebedrijf in Graz, Oostenrijk, omdat de productie van belangrijke modellen, waaronder de elektrische SUV Fisker Ocean, BMW 5-serie en Jaguar E-Pace en I-Pace, dit jaar wordt stopgezet of wordt beëindigd.

11.000 Oceanen gebouwd

Eind 2023 kondigde Fisker aan dat er meer dan 10.000 Oceans waren gebouwd en dat iets minder dan de helft was afgeleverd. Op 15 maart meldde Fisker dat er nog eens 1.000 waren geproduceerd, maar het bedrijf had een voorraad van ongeveer 4.700 voertuigen, waarvan de meeste het jaar ervoor waren gebouwd.

In wat werd gezien als een ultieme poging om in leven te blijven, verlaagde Fisker de oceaanprijzen in maart van dit jaar. De prijs werd drastisch verlaagd met 24.000 dollar, waardoor het meest betaalbare model in de Verenigde Staten 24.999 dollar kostte.

Na de prijsverlaging leverde het zes dealers tellende Amerikaanse dealernetwerk echter slechts ongeveer 200 exemplaren. Het bedrijf heeft ook 12 partnerdealers in Europa, maar het is onduidelijk hoeveel Oceans het op de markt heeft gebracht.

Fisker verlaagde de Ocean-prijzen evenveel, waardoor eigenaren die de oorspronkelijke volledige prijs betaalden zich bedrogen voelden en het imago en de geloofwaardigheid van het bedrijf ernstig aantastten. De New York Stock Exchange schrapte zelfs de notering van Fisker-aandelen nadat de aandelen een "abnormaal lage" prijs hadden bereikt.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk