België ondertekent akkoorden met Noorwegen over schone energie

Dinsdag ondertekenden de Vlaamse en Belgische regering energieakkoorden met Noorwegen om Noorse windenergie naar België te brengen en CO2 uit de Belgische industrie op te slaan in Noorwegen. Prinses Astrid van België leidt een Belgische delegatie om te praten over energietransitie, circulaire economie, biowetenschappen en design.

De gezamenlijke verklaring over energiesamenwerking in de Noordzee moet politieke steun bieden voor een toekomstige verbinding tussen de Belgische en Noorse energienetten, inclusief Noorse offshore windparken. Ondertussen onderzoeken de Belgische en Noorse netbeheerders Elia en Statnett al de mogelijkheden.

Interconnectie leidt tot betere prijzen

Energie uit Noorwegen kan naar het Belgische net stromen via het energie-eiland Prinses Elisabeth, dat voor de Belgische kust wordt gebouwd. Noorwegen wil op zijn beurt veel windturbines bouwen aan zijn lange kustlijn. Eerder dit jaar won een consortium met het Belgische bedrijf Parkwind een contract voor de ontwikkeling van een windmolenpark van 1500 megawatt voor de Noorse kust.

De interconnectie tussen landen en elektriciteitsnetten is belangrijk om altijd toegang te hebben tot groene energie en om betere prijzen te krijgen door energiepieken af te vlakken.

Memorandum van overeenstemming

CO2-opslag kwam ook vaak ter sprake op de energietop in Oslo. Noorwegen kan vervuilende CO2 opslaan in lege gasvelden voor zijn kust, wat de Belgische industrie mogelijkheden biedt om haar uitstoot te verminderen.

Daarom ondertekenden Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en federaal minister van de Noordzee Paul Van Tigchelt (Open Vld) tijdens de missie een memorandum van overeenstemming met het Noorse ministerie van Energie over de aanleg van een pijpleiding voor CO2-transport van België naar Noorwegen. Beide ministers geloven dat CO2-opslag in de Noordzee "een goede oplossing is in de strijd tegen klimaatverandering".

De Belgische gasnetbeheerders Fluxys en het Noorse Equinor bereiden het project voor. Het memorandum moet uiteindelijk leiden tot een bilaterale overeenkomst over de pijpleiding.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk