Ferrari's eerste EV gaat €500.000 kosten

Een bron die bekend is met de zaak vertelde Reuters dat Ferrari's eerste elektrische auto minstens €500.000 gaat kosten. De luxe automaker bereidt de opening van een fabriek voor om het model te maken, waardoor de productie van de groep op de lange termijn met een derde zou kunnen toenemen.

Het exclusieve Italiaanse merk heeft gezegd dat het eind volgend jaar een elektrische auto zal lanceren en de geplande prijs laat zien dat het erop vertrouwt dat ultra-vermogende bestuurders er klaar voor zijn. Dit komt zelfs op het moment dat veel rivalen in de massamarkt de prijzen van elektrische voertuigen (EV's) verlagen vanwege de haperende vraag en/of hun overgang naar uitsluitend EV-productie vertragen.

Zeer exclusief

Het prijskaartje, exclusief voorzieningen en persoonlijke details die meestal 15-20% extra kosten, ligt ver boven de gemiddelde verkoopprijs van ongeveer €350.000 voor een Ferrari in het eerste kwartaal van dit jaar. Het is natuurlijk ook een stuk hoger dan de prijzen van de meest directe concurrenten.
Ferrari heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar over de prijs van zijn eerste EV of zijn nieuwe fabriek, die vrijdag wordt geopend in Maranello, Noord-Italië. De e-bouwfabriek is een gewaagde zet voor het bedrijf, dat vorig jaar minder dan 14.000 auto's afleverde, omdat de productiecapaciteit uiteindelijk zal kunnen stijgen tot ongeveer 20.000.
Dat zou Ferrari's imago van exclusiviteit kunnen ondermijnen, wat de belangrijkste reden is voor de hoge prijzen. Twee jaar geleden volgde het bedrijf het voorbeeld van enkele van zijn directe concurrenten, zoals Lamborghini, en begon het ook een sportieve SUV te verkopen, de Purosangue, die een succes lijkt te zijn.
"Er is een toenemende vraag naar Ferrari's en ze hebben ruimte om aan een deel daarvan te voldoen zonder de exclusiviteit in gevaar te brengen," zei Fabio Caldato, een portefeuillemanager bij AcomeA SGR, dat Ferrari-aandelen bezit, tegen Reuters.
Wachtlijsten voor sommige modellen kunnen oplopen tot twee jaar. "Dat wordt niet korter. Op de wachtlijst staan is op zich al een statussymbool", aldus Caldato, die wijst op een toename van potentiële rijke klanten in opkomende markten, zoals India en het Midden-Oosten.

Hybride fabriek

De nieuwe fabriek in Maranello geeft Ferrari een extra assemblagelijn. Er zullen benzine- en hybrideauto's worden gemaakt, evenals de nieuwe EV, plus onderdelen voor hybride en EV. Normaal gesproken zal de fabriek binnen drie tot vier maanden volledig operationeel zijn.
Bronnen zeggen dat er ook een tweede EV-model in ontwikkeling is. Ze voegen eraan toe dat het proces zich in een vroeg stadium bevindt en dat het bedrijf de totale productie misschien niet wil verhogen tot 20.000 voertuigen per jaar, althans niet op korte termijn.
CEO Benedetto Vigna vertelde aandeelhouders van Ferrari in april dat de "state-of-the-art fabriek ons zal verzekeren van flexibiliteit en technische capaciteit boven onze behoeften voor de komende jaren". Elke verhoging van de productie zou gepaard gaan met een modelverhoging. Ferrari zou vasthouden aan haar beleid om de productie van elk model binnen een bepaalde limiet te houden, hoe succesvol ook.

Gebrek aan geluid

Volgens Reuters zei analist Andrea Balloni van Mediobanca dat hij verwachtte dat Ferrari's nieuwe EV een hoog prijskaartje zou hebben om de marges te helpen behouden, ter compensatie van de ontwikkeling van de nieuwe volledig elektrische technologie en het grotere aantal onderdelen dat extern wordt ingekocht.
"Ik verwacht dat de nieuwe EV een nichemodel zal zijn, goed voor iets meer dan 10% van de jaarlijkse verkoop," zei Balloni, eraan toevoegend dat de kernklanten van Ferrari nog steeds de voorkeur geven aan benzinemodellen. Een belangrijke factor hierbij is het motorgeluid, of het gebrek daaraan in een elektrische auto, en hoe dit te compenseren.
Ondertussen heeft directe concurrent Lamborghini bevestigd dat het van plan is om zijn eerste elektrische auto pas in 2028 te verkopen. Stephan Winkelmann, CEO van Lamborghini, heeft altijd gezegd dat het belangrijker is om het juiste product te hebben dan om de eerste te zijn.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk