Testfraude ontdekt bij vier Japanse autofabrikanten

De verkoop van bepaalde Japanse modellen, zoals de Mazda MX-5 RF en Toyota Yaris Cross, is stopgezet. Vier Japanse autofabrikanten zijn aansprakelijk gesteld voor het manipuleren van testgegevens. Toyota, Mazda, Suzuki en Honda zeggen dat ze er alles aan zullen doen om zich aan de regels te houden en het vertrouwen van de klant te herstellen.

Het nieuwe fraudeschandaal volgt in de slipstream van het eerdere geval van Daihatsu, dat sinds 1989 valse crashtestgegevens vrijgaf. Het bedrijf slaagde er vorige maand in om de productie te hervatten, maar moederbedrijf Toyota staat voor een pijnlijke afschrijving op de balans van 2024.

Vijf autofabrikanten voldoen niet

In de nasleep van de affaire heeft het Japanse ministerie van Transport 85 bedrijven gevraagd om soortgelijke onregelmatige homologatiepraktijken te onderzoeken. Bij vijf bedrijven is vastgesteld dat ze niet voldoen aan de nationale normen. Naast de autofabrikanten Honda, Toyota, Suzuki en Mazda is ook tweewielerfabrikant Yamaha hierbij betrokken.

Na het rapport begonnen de autoriteiten de kantoren van de bedrijven te doorzoeken en eisten dat de verkoop van de getroffen modellen onmiddellijk zou worden stopgezet. Bij Honda waren al deze modellen vóór het rapport uit de handel genomen.

De meeste auto's van Toyota worden niet meer in Japan geassembleerd en zijn niet verkrijgbaar in Europa, met uitzondering van de Yaris Cross en de Lexus RX. Alleen de laatste wordt echter geëxporteerd, omdat de eerste lokaal voor de Europese markt in Frankrijk is gebouwd. De uitspraak is van toepassing op Japanse typegoedkeuringen, dus de Europese vestiging blijft gewoon actief.

Mazda heeft de verkoop en verscheping van de MX-5 RF en zijn stadsauto 2 tijdelijk opgeschort; Suzuki meldde onregelmatigheden met slechts één model: de LCV-versie van de Alto (niet langer in productie).

"Geen prestatieproblemen"

Het frauduleuze gedrag heeft betrekking op verschillende sectoren, van het knoeien met motorsoftware tot het manipuleren van crashtestgegevens, zoals eerder aan het licht kwam in de Daihatsu-zaak. "Na de Daihatsu-affaire is het uiterst betreurenswaardig dat andere laakbare handelingen aan het licht zijn gekomen, aangezien frauduleuze handelingen het vertrouwen van gebruikers ondermijnen en de fundamenten van het voertuigcertificeringssysteem doen wankelen," verklaarde het Japanse ministerie van Transport.

Toyota gaf ook een verklaring uit, maar vermeed termen als het woord fraude en beweerde dat er "inadequate gegevens" waren gepubliceerd over veiligheidstests voor voetgangers of "fouten" in botsproeven. Tegen zijn klanten zei het bedrijf: "Er zijn geen prestatieproblemen die in strijd zijn met wet- en regelgeving. Daarom is het niet nodig om het gebruik van de betreffende voertuigen te staken." Samen met de andere autofabrikanten beloofde het bedrijf de inspanningen te versnellen om dit soort intern incompliant gedrag te voorkomen.

Net als in Europa moeten autofabrikanten in Japan aan het type goedkeuringen voldoen door hun eigen tests uit te voeren, terwijl ze zonder onafhankelijke verificatieprocedures een bewijs van conformiteit moeten leveren. Nadat de omvang van de fraude in kaart is gebracht, zullen de Japanse autoriteiten sancties opleggen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk