Citroën stapt geleidelijk uit kleinere en grotere modellen

Citroën heeft voor de toekomst een plan aangekondigd om het modellenaanbod te stroomlijnen en zich daarbij te richten op de primaire marktsegmenten in Europa. CEO Thierry Koskas bevestigde in een interview met Autocar dat het merk prioriteit zal geven aan het B- en C-segment, waarbij kleinere en grotere modellen geleidelijk zullen verdwijnen.

Citroëns toekomstige gamma zal beginnen met de C3 uit het B-segment, inclusief de elektrische variant ë-C3, en zich uitbreiden tot de C5 Aircross in het C-segment. De compacte stadsauto Ami blijft als uitzondering onder de C3. Koskas benadrukte dat Citroën streeft naar een aanwezigheid in mainstream categorieën in plaats van nichemarkten. "Citroën moet in de hoofdsegmenten zitten, niet in nichesegmenten," zei Koskas.

"Kwestie van hoe je het vult

De beslissing markeert het einde van de weg voor de C1 uit het A-segment en de C5 X uit het D-segment. De C1, die al uit productie is genomen, zal niet worden vervangen vanwege rentabiliteitsproblemen.

"Als je in het A-segment gaat rijden, verwacht je minder te betalen dan in het B-segment, maar de productiekosten zijn voor ons hetzelfde," legt Koskas uit. Ook de C5 X presteert niet slecht, maar opereert in een krimpend segment met beperkte vooruitzichten. "De C5 X zit in een segment dat praktisch niet bestaat," merkte Koskas op.

Koskas benadrukte een belangrijk gat in de markt voor elektrische voertuigen met een prijs tussen € 10.000 en € 20.000, gelegen tussen de Ami en de nieuwe ë-C3. Het aanpakken van dit gat brengt echter uitdagingen met zich mee. "We hebben op dit moment geen plannen, maar het is een kwestie van hoe je het opvult," zei hij.

Citroën zal gebruikmaken van zijn nieuwe 'Smart Car'-platform om de kostenefficiëntie in zijn kernsegmenten te behouden. Deze architectuur, die voor het eerst werd geïntroduceerd met de nieuwe C3, gebruikt minder onderdelen, waardoor het goedkoper en gemakkelijker te produceren is. Deze aanpak ligt in de lijn van Citroëns engagement om betaalbare, eenvoudige en comfortabele wagens aan te bieden.

Uitdagende vormfactoren

Toekomstige Citroëns zullen de conventionele hatchbacks en SUV's links laten liggen. In plaats daarvan zal het merk innovatieve ontwerpen introduceren die vormfactoren en marktnormen uitdagen. "Het zit in het DNA van Citroën om nieuwe dingen voor te stellen", aldus Koskas. "We nemen risico's, we moeten de markt opschudden en Citroën kan dat. We zullen dat doen in het overgrote deel van de Europese markt in het B- en C-segment. Dat is waar we moeten zijn."

Koskas ging ook in op de verkoopverwachtingen van het merk in de toekomst. Citroën verwacht dat tegen 2030 het grootste deel van de verkoop zal bestaan uit elektrische voertuigen. Het merk zal echter modellen met verbrandingsmotoren en hybrides blijven produceren om betaalbare mobiliteit voor iedereen te garanderen.

"Als populair merk moeten we iedereen betaalbare mobiliteit bieden," beweerde Koskas. "We zijn ons bewust van wie we zijn," zei Koskas. "Betaalbare auto's, eenvoudige auto's, comfortabele auto's. We zijn geen technologische kerstbomen."

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk