Mercedes-Benz zet snelladen van 400 kW in de VS in

Mercedes-Benz versnelt zijn infrastructuurplannen voor elektrische voertuigen met een nieuwe implementatie van geavanceerde oplaadtechnologie van leverancier Alpitronic. De Duitse autofabrikant werkt al samen met de leverancier voor zijn HPC-netwerk (High Power Charging), maar de aangekondigde oplaadpunten bieden een piekvermogen tot 400 kW.

Alpitronic is de partner van Mercedes voor de uitrol van het HPC-programma. Tegen het einde van het decennium mikt de samenwerking op meer dan 2.000 merklaadparken en meer dan 10.000 snellaadpunten wereldwijd. Het partnerschap opende zijn eerste hubs in Duitsland met een piekoplading van 300 kW, vergelijkbaar met die van Ionity.

2.500 gelijkstroomladers tegen 2030

In Noord-Amerika, waar de Duitse autofabrikant al 100.000 oplaadpunten heeft, is de inzet verhoogd met de toevoeging van 400 kW-laders. Opgemerkt moet worden dat op dit moment nog geen enkel elektrisch model van Mercedes op dergelijke pieken kan opladen, maar de implementatie illustreert de technologische routekaart die voor ons ligt.

De 400 kW EV-snelladers van Alpitronic, een Italiaans bedrijf, worden lokaal geproduceerd in de VS (Wisconsin) en maken deel uit van Mercedes' bredere investering van 1 miljard dollar in de Noord-Amerikaanse laadinfrastructuur. De laders worden geïntegreerd in het HPC-laadnetwerk van Mercedes.

Vorig jaar opende de autofabrikant zijn eerste merklaadpunt in Noord-Amerika in de buurt van zijn Amerikaanse hoofdkantoor buiten Atlanta. Tegen 2030 wil het bedrijf 2.500 DC-snelladers installeren.

Compatibel met alle standaarden

Met een vermogen tot 400 kW kunnen de HYC 400 laders van Alpitronic gelijktijdig twee EV's opladen met elk 200 kW. Deze laders ondersteunen verschillende uitgangsspanningen en zijn compatibel met meerdere laadpoortstandaarden, waaronder CCS1, CC2 en NACS kabels.

De eerste HYC 400-laders worden in het derde kwartaal van 2024 geïnstalleerd bij Mercedes-Benz hubs. Er is geen informatie over een uitrol in Europa, maar aangezien beide bedrijven in de regio geworteld zijn, lijkt het een kwestie van tijd.

Andrew Cornelia, President en CEO van Mercedes-Benz High-Power Charging, zei: "Om dit volgende oplaadtijdperk te ontsluiten, moeten we de kwaliteitskloof overbruggen en dat begint bij de ervaring van de klant aan de oplader. We zijn er trots op samen te werken met Alpitronic, dat een product heeft ontworpen dat tot de beste in zijn klasse behoort, met de snelste laadsnelheden die er zijn."

Mercedes-Benz is ook lid van een consortium van zeven autofabrikanten, waaronder BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia en Stellantis, dat een snellaadnetwerk met minstens 30.000 oplaadpunten in heel Noord-Amerika wil bouwen. Dit consortium, IONNA genaamd, zal gevestigd zijn in Durham, North Carolina.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk