TEC terug op pre-COVID passagiersniveau: 151,6 miljoen

De Waalse openbare vervoersmaatschappij TEC vervoerde vorig jaar meer dan 150 miljoen passagiers. Wat het aantal passagiers betreft, zijn ze terug op het niveau van voor de COVID-19 gezondheidscrisis. Tegelijkertijd steeg de omzet van TEC met 22% ten opzichte van 2022, tot 122 miljoen euro. Daarmee overtrof het voor het eerst sinds de pandemie 2019.

Deze 'comeback' van TEC, die vorig jaar ook een nieuwe beheersovereenkomst sloot voor 2024-2028, is deels te danken aan een uitbreiding van zijn aanbod. Vorig jaar lanceerde TEC drie nieuwe Express-lijnen, twee nieuwe Aerobes-lijnen tussen de luchthaven van Charleroi en drie regionale stations en de eerste toeristische lijn Bouillon-Orval.

Er werden ook belangrijke infrastructuurwerken uitgevoerd aan de stations van Charleroi Centraal, Namen, Waver en Eupen, de nieuwe tramlijn in Luik en de metro van Charleroi.

Tegelijkertijd introduceerde TEC ook verschillende nieuwe dingen om reizen aangenamer te maken voor reizigers, zoals datum-per-datum abonnementen, installatie van dynamische informatieschermen, terminal- en fietsboxen, enz.

Klanttevredenheid gedaald

Een tegenvaller is echter dat de klanttevredenheid licht is gedaald, van 64% in 2024 naar 69% in 2023, volgens een recent onderzoek. Die daling kan worden toegeschreven aan een lagere tevredenheid over de toegang tot informatie, de duur van de reis, het comfort van het voertuig en het respect tussen passagiers.

Ondanks 122 miljoen euro aan inkomsten leed TEC een boekhoudkundig verlies van 9,2 miljoen euro als gevolg van de structurele vertraging in de indexering (hogere salarissen, brandstof en andere benodigdheden). Hoewel troost kan worden gevonden in het feit dat het aantal abonnees steeg tot 450.000 of +10,6%.

Vergroening van de vloot

De elektrificatie van de vloot gaat ook verder. Momenteel bestaat 41% uit hybride voertuigen, maar TEC heeft ook zijn eerste 100% elektrische bussen besteld.

"Nu meer dan ooit speelt het openbaar vervoer een sleutelrol in de aanpak van de klimaatnood," zei TEC-administrateur-generaal Jean-Michel Soors gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

"Dit heeft betrekking op onze faciliteiten en voertuigen, maar ook op ons vermogen om alle nodige acties te ondernemen om meer burgers te overtuigen om voor de TEC te kiezen en zo de FAST-visie van het Waals Gewest te ondersteunen." Het Waals Gewest heeft zich tot doel gesteld om het modale aandeel van bussen en trams aanzienlijk te verhogen van 4% naar 10% tegen 2030.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk