106 nieuwe elektrische bussen voor Brussel vanaf de zomer

De eerste nieuwe elektrische bussen die de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB/STIB bij de Duitse fabrikant Daimler Buses heeft besteld, zullen vanaf juli in gebruik worden genomen. Dit melden de kranten La Capital en Le Soir.

In totaal gaat het om 106 e-bussen. Met deze bestelling wil de MIVB/STIB haar dieselmodellen vervangen volgens de Euro-5 en Euro-6 normen, die in de komende maanden of jaren verboden zullen worden in de LEZ van het Brussels Gewest.

Druk als gevolg van de LEZ

De MIVB/STIB plaatste in november een bestelling van 36 e-bussen bij Daimler Buses. Eerder sloot de MIVB/STIB ook al een raamcontract af met de fabrikant voor maximaal 70 langere gelede e-bussen. Die eerste e-bussen zullen dus in juli geleverd worden en na allerlei tests en opleiding van het personeel vanaf eind augustus ingezet worden.

Dat de nieuwe bussen in de vloot kwamen was vrij dringend: vanaf 2025 mogen ongeveer 50 Euro 5 dieselbussen niet meer rijden in de lage-emissiezone (LEZ) in het Brussels Gewest.

eCitaro

Volgens topman Brieuc de Meeûs heeft de MIVB/STIB een overeenkomst met Daimler Buses voor maximaal 220 bussen, waaronder 140 gelede bussen voor iets minder dan een miljoen euro per stuk. Als alles goed gaat, loopt de levering van de rest van de bestelling door tot 2026.

Momenteel beschikt het MIVB/STIB-netwerk over 37 volledig elektrische bussen op een vloot van 855 bussen. Maar de komst van de Mercedes-Benz eCitaro's markeert het echte begin van de inzet van dit type voertuig.

De bussen hebben een theoretische actieradius van 250 km en worden niet alleen 's nachts 'langzaam' opgeladen, maar ook via een pantograaf enkele minuten opgeladen op het eindpunt om te voorkomen dat de bussen tijdens piekuren van het net moeten worden gehaald. De vierdeurs eCitaro is uitgerust met krachtige NMC3-batterijen.

De overgang naar een 100% e-vloot tegen 2035, wanneer verbrandingsmotoren normaal gezien verboden zullen zijn in Brussel, zal de MIVB/STIB bijna een miljard euro kosten.

De eerste nieuwe e-bussen van MIVB/STIB zullen worden ingezet op de lijnen 46 (Pannenhuis-Moortebeek), 53 (Militair Hospitaal - Westland Shopping Center), 87 (Simonis - Beekkant) en 89 (Centraal Station - Westland Shopping Center).

Situatie in Wallonië en Vlaanderen

In Wallonië, waar meer dan 2.000 TEC-bussen rijden, beweert de openbare operator zijn CO2-uitstoot al met 27% te hebben verminderd sinds de invoering van hybride bussen in 2017.

TEC wil tegen 2025 zo'n 45% 'schone' bussen kopen - lees: elektrische of waterstofbussen - en tegen 2030 65%. In deze context werd onlangs het Mobi'Park-project van TEC goedgekeurd.

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn wil tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer. Van een vloot van 2.200 bussen zijn er momenteelamper 90 elektrisch. Volgend jaar moeten daar nog eens 220 bijkomen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk