Polestar opent zeven nieuwe markten in 2025

Polestar maakt zich op om zijn retailactiviteiten uit te breiden en mikt op zeven nieuwe markten in 2025, waaronder een terugkeer naar Frankrijk, waar Citroën het bedrijf uit heeft gezet. Terwijl het modellenaanbod van het bedrijf groeit, is de verovering van nieuwe markten bedoeld om in te spelen op nieuwe kansen.

In 2025 wil Polestar zijn geografische expansie versnellen door zeven nieuwe markten te betreden. Frankrijk, na Duitsland de grootste markt voor elektrische voertuigen (EV) in de EU, biedt een grote kans. Polestar wil zich ook vestigen in Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen, Thailand en Brazilië via lokale distributiepartnerschappen. Tegen het einde van vorig jaar wilde Polestar minstens 30 markten bestrijken, maar kwam uit op 27 markten.

Juridische ruzie over logo

De terugkeer naar de Franse markt is bijzonder interessant, omdat Citroën de premium EV-maker eruit heeft geschopt na een juridische ruzie over zijn logo die teruggaat tot 2017. De Franse autofabrikant vond de gelijkenis met zijn eigen logo te sterk. Beide merken kwamen in september 2022 tot een schikking, maar Polestar was tot nu toe niet erg enthousiast over een nieuwe stap. De verkoop van EV's in Frankrijk zal naar verwachting verviervoudigen tegen 2027 en het is duidelijk dat de Zweeds-Chinese EV-maker deze kans wil grijpen.

Polestar vergroot zijn aanwezigheid in de detailhandel met bestaande en nieuwe partners en stapt over op een hybride agentschapsverkoopmodel in heel Europa. In deze vorm deelt de fabrikant meer van de controle over het verkoopproces met aangewezen dealers. Door deze verandering kunnen klanten hun Polestar-voertuigen online configureren en bestellen en via het netwerk van Polestar Spaces en servicelocaties.

Zweden en Noorwegen hebben dit model al overgenomen en andere belangrijke markten zullen in de tweede helft van het jaar volgen. Het merk heeft bijvoorbeeld nog tien dealers geselecteerd in Scandinavië. Net als de ondermaatse adoptie van EV's in heel Europa, zijn innovatieve verkoopmethoden hun tijd te ver vooruit als een op zichzelf staande optie.

"Meer klanten bereiken

Polestar CEO Thomas Ingenlath benadrukt het belang van de verschuiving naar een meer traditionele aanpak: "Door onze retailactiviteiten uit te breiden met nieuwe en bestaande partners kunnen we meer klanten bereiken. Door deze partnerschappen en uitbreiding zullen we profiteren van ons sterke merk en groeiende modellenaanbod."

De marktexpansie komt op een moment dat Polestar zijn modellenaanbod uitbreidt. De Polestar 4, een middelgrote SUV coupé, wint wereldwijd aan populariteit. De productie vindt momenteel plaats in de SEA-fabriek van Geely Holdings in China en zal medio 2025 worden uitgebreid naar een Renault-fabriek in Zuid-Korea.

De Polestar 3, die in China wordt geproduceerd, zal binnenkort ook worden geproduceerd in de fabriek van Volvo Cars in South Carolina, VS. Deze lokale of niet-Chinese productie-eenheden zullen cruciaal zijn voor het merk om de boetes aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te omzeilen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk